icon over onsOnderscheiden door kennis en kunde

Monitoring

Software in productie moet blijven draaien Het liefst kijken we er niet meer na. Maar op servers kunnen vollopende logs problemen veroorzaken met diskruimte, processen kunnen crashen en performance kan degraderen.

Omdat we niet zelf de hele dag naar een monitor willen kijken of de software nog doet wat het moet doen, is er monitor software uitgevonden. Deze software wacht niet tot het fout gaat, maar herkent foutpatronen en waarschuwt onze beheerders op tijd, zodat preventieve acties uitgevoerd worden. En als het wel fout gaat hebben we logcorrelatie-software waarmee we een goede rootcause-analyse kunnen doen.


Monitoring van IT infrastructuurNagios is een opensource computersysteem en netwerksurveillance-applicatie. Het houdt servers en services in de gaten en stuurt berichten als er dingen stuk gaan en wanneer services of servers die stuk waren weer beter gaan functioneren. Nagios bewaakt bijvoorbeeld diskruimte, cpu gebruik, netwerkgebruik en verschillende netwerkprotocollen (SMTPPOP3HTTPNNTPICMPSNMPFTPSSH).


Verzameld error logs in een overzichtSplunk verzamelt van verschillende plaatsen op een server logs, bijvoorbeeld OS logs, logs van een applicatie server, logs van een database, applicatielog. Deze logs worden vervolgens geintegreerd met Opertational Intelligence en gepresenteerd aan de beheerder.


Andere oplossingen in de markt:

  • IBM Tivoli Monitoring
  • New Relic APM
  • Airbrake (inclusief bug tracking en ticketing)