icon blogAltijd iets te leren

beyond tellerrand

05-06-2015 door Jarno de Wit

Inspireren, leren, ontmoeten. In een informele sfeer met designers, interaction designers, frontend developers en backend developers samen. Dat is in een notendop beyond tellerrand.

beyond tellerrand

Maandag 11 en dinsdag 12 mei was ik aanwezig op beyond tellerrand (ja, in kleine letters) in Dusseldorf. Het was alweer de vijfde editie, een klein lustrum. Tot voor een maand of twee geleden had ik nog nooit gehoord van deze conferentie. Dus toen ik via de nlhtml5 meetup een vrijkaart won, was het een grote verrassing waar ik terecht zou komen. En na het doorspitten van de website beyondtellerrand.com is daar eigenlijk weinig aan veranderd.

Inmiddels weet ik meer. beyond tellerrand is te vergelijken met Fronteers in Nederland. Hierover valt meer te lezen. Maar daar waar bij Fronteers veel nadruk ligt op nieuwe technieken leren en de grenzen opzoeken van zaken die je dacht te weten, ligt bij beyond tellerrand meer de nadruk op inspireren en ontmoeten. Er is veel tijd tussen de sessies door om met elkaar te praten over wat er net tijdens de presentatie is verteld.

Veel tijd voor ontmoeten

In de opzet van beyond tellerrand is veel aandacht aan ontmoeten, bespreken wat er is verteld. Dit vertaalt zich naar het 'schedule' voor de twee dagen. Telkens één praatje, gevolgd door een ruime pauze. En een lunch duurt vanzelfsprekend 1,5 uur. Interessant hierbij is de late sessie die op de eerste dag wordt gehouden (uitgaande van de twee conferentiedagen, het gehele programma loopt van zaterdag t/m woensdag). Na het nuttigen van een diner, waar je dan wel zelf voor moet zorgen ergens in de omgeving, komt iedereen nogmaals samen voor een laatste spreker.

Wat zoal

 speakers beyond tellerrand

En, wat was er dan zoal te bewonderen? Redelijk veel toch nog, ondanks de vele pauzes. Veel inhoud, ideeën en werkwijzen. Goed tegenstrijdig ook soms. Zo gaven Anton en Irene gezamenlijk een presentatie over hun werk als (interaction) desigers annex projectleiders. Het tweetal heeft zichzelf bewezen, dus je zou zeggen recht van spreken. Als Irene vervolgens beweert dat gebruikerstesten grote tijdverspillende onzin zijn, dan zal ze wel gelijk hebben. Gelukkig, of, afhankelijk van je eigen mening hierover, helaas, volgde Scott Jehl daarna met de mening dat het juist zo goed is om gebruikers in je proces mee te nemen. Beide presentaties gaven wel een mooie inkijk van de werkwijze van de twee.

Technische zaken kwamen ook aan bod. Zo kwam Peter Paul Koch, beter bekend als ppk, vertellen over de zeer ruime diversiteit van de Chrome-rendering-engine op Android. En belangrijker nog, wat voor een gevolgen dit heeft bij het testen van je website voor gebruik op een Android-toestel.

Ook Sara Soueidan bracht een technisch verhaal. Een zeer technisch verhaal. Een verhaal over SVG en hoe deze grafische afbeeldingen wel en juist niet te beïnvloeden zijn. De presentatie was dusdanig complex en vlot dat ik deze nog eens terug moet gaan kijken zodra alle video's van beyond tellerrand beschikbaar komen op Vimeo.

Natuurlijk was er naast deze presentaties over werkwijzen en technieken ook voldoende aandacht aan mooie verhalen over hoe het beter moet, wat we moeten leren van het verleden en hoe kleine bedrijven groot worden. Al met al een zeer leuke combinatie van presentaties die in mijn ogen voor herhaling vatbaar is. Om dat nou gelijk al in Berlijn later dit jaar te doen is wat teveel, Fronteers staat hopelijk eerst op agenda. Wellicht volgend jaar.