icon blogAltijd iets te leren

DataPower goes virtual

05-12-2012 door Jan Fluitsma

Tot nu toe was ervaring opdoen met DataPower voorbehouden aan de schaarse mogelijkheden die IBM biedt, of je moest het geluk hebben bij een klant er mee te kunnen werken.

DataPower goes virtual

Mijn eerste ervaring met DataPower was afgelopen oktober met een hands-on lab tijdens de Technical Convention in Berlijn.

Sinds 30 november niet meer. De WebSphere DataPower Service Gateway XG45 en Integration Appliance XI52 zijn er nu ook als “virtual edition”. Via de PartnerWorld Software Download hebben we nu zelf de beschikking over deze twee DataPower edities. DataPower wordt geleverd in de vorm van VMWare .ova files voor VMWare ESX of ESXi.

Beide DataPower omgevingen zijn in twee versies beschikbaar, non-production en production. De non-production versies bevatten “optional features” welke voor de production versies apart besteld moeten worden. Zie de announcement letter.

Waarom nu opeens toch een software versie?

In eerste instantie lijkt dit hoofdzakelijk ten behoeve van development te zijn. Ontwikkelaars laten werken op een fysieke hardware waarop ook productie draait is niet optimaal, net zo min als aanschaffen van aparte hardware voor development.

De productie versie lijkt te zijn bedoeld voor de PureSystems omgevingen waarbij instanties van run-time omgevingen in-flight worden gecreëerd in een private cloud. Basis voor PureSystems zijn de “virtual” of “hypervisor” edities van de IBM producten. Een hardware doos past niet in deze filosofie.