icon blogAltijd iets te leren

IBM WebSphere Technical Convention 2012

29-10-2012 door Frenk Ochse

Allereerst Berlijn. Wat een mooie stad. Niets van gezien, aangezien een dergelijk congres van s’ochtends 0900 uur tot en met 1800 uur doorgaat. Vervolgens dan een sponsor borrel waarin het mogelijk is om flink in te nemen. Echt enorm zwaar zo’n congres, leren met een grote L. Maar goed, dit jaar lag de focus duidelijk op de onderwerpen security, mobile, Smart Cloud en WebSphere 8.5.

IBM WebSphere Technical Convention 2012

Security

Security was al belangrijk en IBM was er al mee bezig maar gaf hier nog niet zozeer ruchtbaarheid aan. Maar met de privacy die overal op straat ligt hebben ze besloten om dit onderwerp nog eens flink op de agenda te zetten. De labs draaien overuren en de producten worden flink onderhanden genomen. Interessante sessies over het harden van je omgeving en flaw detectie. Tevens de best practices hoe om te gaan met de IBM producten wat wel en vooral wat niet te doen. De techneuten geven vooral aan dat de focus dient te liggen aan het beveiligen van je intranet en het beperken van je reeds geauthenticeerde gebruiker. Want de firewalls aan de poort die staan er wel, maar van binnenuit is het een ander verhaal. Single sign-on is ook zo’n topic, waar je goed mee om moet gaan. Eigenlijk zijn het allemaal open deuren echter het is wel zaak om er wat mee te doen. Er werd flink aan awareness gedaan door Big Blue, en wij denken terecht.

Mobile

Mobile is een nieuw anker van IBM. Ze zetten in met een platform genaamd Worklight. Dit bestaat uit een gratis development suite waarmee cross device een applicatie kan worden gemaakt. Tevens zit er integratie in met het voormalige PhoneGap wat nu Apache Cordova is geworden. De tooling is gelikt en maakt het erg eenvoudig om apps te produceren. Zowel HTML5 als native of een combinatie. Vanuit de visuele kant benaderd, maar wel met de mogelijkheden om alle native functies van het device te gebruiken. De back-end bestaat uit een Worklight server. Helaas is dit de betaalde kant. Ze hebben een systeem verzonnen waarmee het mogelijk wordt om een app in de store te zetten en dan updates te verzorgen via de Worklight server. Dat niet alleen maar ook security van het device, partial wipe, of uninstall van de app mogelijkheden voor het geval iemand zijn mobile verliest, gewild of ongewild. Krachtig dat zeker. Apple was hier altijd sterk op tegen, vanwege het verlies aan controle over de apps. Hoe ze daarop zijn gekomen weten we niet. Voor de grotere bedrijven die multi brand apps uitrollen en daarvoor verschillende ontwikkelstraten hebben staan is dit zeker een hele interessante oplossing. Ook de software kant qua services kwam aan bod. IBM zet zwaar in op REST en JAX-RS bijvoorbeeld. Ze zien het niet als vervanger van SOAP maar wel als de manier om mobile devices te ontsluiten.

Smart Cloud

Dan de Smart Cloud. De zogenaamde “Pure” brand. Pure Application System, een private cloud, vrij vertaald een grote bak hardware. IBM pretendeert hiermee een systeem van hardware en software te hebben waarmee het zeer eenvoudig is geworden om applicaties uit te rollen op de infra. De gedachte is dat als er een applicatie is gemaakt door de ontwikkelaars de Pure System mannen de omgeving schetsen, Visio style en vervolgens op een knop drukken. Daarna gaat het los. Pure weet aan de hand van patterns of er een App server nodig is en bijvoorbeeld een queue manager of een database en zet dit automatisch op in de Pure hardware. De VM’s worden aangemaakt , software geïnstalleerd, bijvoorbeeld WAS en de applicatie wordt uitgerold. U drukt op de knop start en voila, draaien maar. Een mooi verhaal, maar in dit geval is het toch seeing is believing. En dat deden ze dan ook. Al met al lijkt dat een sterk staaltje techniek. De hardware zit ook in mooie blauwe kasten echt fancy. Op de vraag wat het grapje kost, krijg je geen antwoord. Het is namelijk een conferentie voor techneuten en daarom hebben ze voor de verandering alle sales in de kelder gestopt.

WebSphere

Als laatste WebSphere 8.5. Weer sneller en beter, maar dan ook met een discovery profile speciaal voor de ontwikkelaar. De klacht dat WebSphere in een ontwikkelomgeving te zwaar was hebben ze serieus genomen. Het discovery profile is WebSphere maar dan alles eruit wat het niet snel maakt “voor de ontwikkelaar”. Resultaat, opstarten in 2 seconden en wel de functionaliteit die je nodig hebt. Niet verkeerd.

Het technische congres van IBM is toch wel een aanrader. Zeker omdat de techneuten die het spul maken ook aanwezig zijn. Als je vragen hebt over de Applicatie Server,  Message Bus of software development, op dit congres kan je die stellen aan de personen die het ook werkelijk weten. En dat is zeker interessant. Nadeel van deze opzet, zonder sales en prijzen vind ik dat er hele mooie oplossingen worden getoond, maar dat deze doorgaans in de tonnen lopen en dus voor een hoop bedrijven niet direct bereikbaar zijn. Voor ons goed om te zien wat er met de producten gebeurd waar we ook bij de klanten mee werken.