icon blogAltijd iets te leren

IoT in a browser near you

09-06-2015 door Jarno de Wit

Wie dacht dat IoT alleen maar met speciale apparatuur kan als de Raspberry Pi, Arduino of BeagleBone heeft het mis. Een zeer geschikt apparaat is namelijk die smartphone in je broekzak.

IoT in a browser near you

Tijdens de Fronteers meeting bij VI Company in Rotterdam kwamen twee sprekers langs om ons te inspireren en te leren. De eerste was Jan Jongboom, software developer en evangelist van Firefox OS. De ander was Niels Leenheer, de man achter de website html5test.com en het devicelab waar de foto gemaakt is waarmee ik een ticket voor Mobilism won.

Jan Jongboom gaf een aantal inspirerende voorbeelden van wat er allemaal al mogelijk is met smartphones in de wereld van IoT. Met name het besef dat het vanuit de browser prima mogelijk is om, via JavaScript, de api's in de smartphone aan te spreken, opent nieuwe deuren. De zeer geanimeerde wijze van presenteren met bijbehorende demo's maakte het tot een aangenaam geheel. Onderstaand zijn sheets, de video's volgen later.

Na de bijzonder korte presentatie van het Open Device Lab bij VI Company (hier zijn ze, kom langs…) en pauze was het de beurt aan Niels Leenheer om wat te vertellen over vreemde browsers. Dit werd uiteindelijk een presentatie over browsers op tv's en consoles. Dit leverde een mooie inkijk in deze wereld. Hoewel mijn tv voorzien is van een browser en ik er wel eens gekeken heb of het bruikbaar is door nu.nl te openen (lekker korte URL, de invoer is waardeloos namelijk), heb ik verder nooit enige behoefte gevoeld om er vaker gebruik van te maken. Maar het kan wel: Niels heeft een abonnement genomen op de MediaMarkt en is gaan testen. Voor zover de medewerkers het toelieten is hij tests gaan uitvoeren in een vestiging van MediaMarkt om aldaar te zien waar de browsers zoal toe in staat waren. Uiteindelijk leverde dit mooie data op waar we wat aan hebben.

Uit deze data valt helaas vooral op te maken dat het verrekte lastig is om te achterhalen dat de gebruiker op een vreemd device zoals een tv zit. 'Simpele' zaken als Responsive Design werken niet op een tv. En eigenaardigheden als overscan maken het extra lastig om een website goed weer te geven. Een aparte website voor tv's zou nog het beste werken, al zijn we als Frontend Developers nou juist zo blij dat dit met Responsive Design niet meer hoeft. Veel moeilijkheden en onmogelijkheden dus. Wel met een duidelijke conclusie. Zorg ervoor dat je niet voor deze apparaten hoeft te ontwikkelen ;-)

presentatie vreemde browsers

Vreemde browsers door Niels Leenheer.