icon blogAltijd iets te leren

Onder de loep: Online website builders

26-02-2013 door Sjoerd Dijkstra

Ze lijken ineens overal vandaan te komen. 'Online website builders'. Websites waarop je gemakkelijk je eigen site in elkaar klikt in een gebruiksvriendelijke omgeving. Binnen een uurtje heb je een website online. Zijn deze websites nou de toekomst?

Onder de loep: Online website builders

Een aantal maanden geleden nam ik een kijkje op wix.com en klik wat rond door de honderden templates. Ik kies er eentje uit en begin deze aan te passen in een kindvriendelijke omgeving. Jeetje wat werkt dat mooi! Navigatie hier, plaatje daar, tekst en achtergrondje aanpassen en hoppa... Klaar is mijn website! Ik kreeg er een gemengd gevoel bij. Allereerst was ik verbaasd door de eenvoud en het feit dat ik in een half uurtje een site in elkaar had geklikt. Daarnaast was ik erg benieuwd waar dit heen zou gaan. Straks zitten we zonder werk!

Voorbeelden van website builders

Wix.com

De editor van Wix.com is erg netjes en gebruiksvriendelijk. Heldere elementen en visuele feedback zorgen ervoor dat je weet waar je mee bezig bent. Door op een visuele manier diverse stijlen te definiëren  en ze toe te wijzen aan je website-elementen, blijft je website mooi consistent. Om alle features, zoals een eigen domein, te gebruiken dien je je gemaakte site 'premium' te maken. Dit varieert tussen de 4 en 20 dollar per maand.

De homepage van Wix lijkt op die van een frisse nieuwe startup, maar na een bezoekje aan CrunchBase zag ik dat ze zijn gestart in 2006, dat er honderden mensen werken en dat er bijna 60 miljoen dollar in het bedrijf is geïnvesteerd. Al bijna 27 miljoen websites zijn er met Wix gemaakt.

Weebly

Weebly is een van de grotere concurrenten van Wix. Ze zijn gestart in 2007 met nu in totaal 6.7 ton aan investering. Als we de editor bekijken is deze een stuk minder aantrekkelijk vormgegeven dan die van Wix, maar werkt wel veel sneller. Alles werkt lekker 'snappy'. Er zijn vrij weinig stijlen en aanpassingen die je kan maken aan je elementen. Je moet het hier meer hebben van de thema's en de goede blogfunctionaliteit. Een mooie feature van Weebly is dat je rechten kan toewijzen aan verschillende gebruikers/editors. Een pro account (waar je alle features mee kan gebruiken) kost ongeveer 5 dollar per maand. Zo'n 12 miljoen mensen gebruiken Weebly om sites mee te maken.

Weebly heeft naast hun site builder ook het 'Designer Platform' draaien. Een dienst voor webdesigners welke naast een builder ook een simpel cms biedt voor klanten. Om dit te kunnen gebruiken dien je na het publishen van een website tussen de 8 en 25 dollar per maand te betalen.

Webs

Webs is misschien wel de grootste site builder die er bestaat. Met ruim 40 miljoen gemaakte sites, zag Vistaprint er wel brood in toen ze Webs eind 2011 voor 118 mijoen dollar kochten. De editor zit een beetje tussen Wix en Weebly in, alles werkt volledig drag 'n drop en er is te kiezen uit een groot scala aan nette thema's. Ook is er een groot scala aan fonts en stijlen voor plaatjes te gebruiken.

Voor 7.5 dollar per maand heb je een site draaien welke geschikt is voor de meeste bedrijven. Voor een e-commerce oplossing betaal je bijna 17 dollar per maand.

Dit zijn slechts 3 van de tientallen diensten die er bestaan. Hieronder nog een aantal diensten mocht je er zelf verder in willen duiken:

  • Jimdo Erg simpel - Keuze uit veel designs
  • Yola Goede support - Uitstekende e-commerce functionaliteit
  • Wopop Pure eenvoud - Custom HTML mogelijk
  • Webnode Geschikt voor wat grotere sites - Goede SEO

Overeenkomsten

Al deze diensten bieden in grote lijnen hetzelfde aan: Gemakkelijk zelf een website maken. Het zijn dan ook allemaal directe concurrenten van elkaar. Ze onderscheiden zich dan ook voornamelijk in de details zoals bedieningsgemak en kwaliteit van thema's.

Workflow

Over het algemeen is de workflow redelijk standaard en ziet er als volgt uit:

 1. Kies een template;
 2. Kies pagina's die je wilt tonen;
 3. Pas de content aan op de pagina's;
 4. Pas wat stijlen aan;
 5. Publiceer je website;
 6. Maak geld over als je geen reclame en meer features wilt;

'Gratis'

Veel van de diensten communiceren dat het maken van een site helemaal gratis is, en dit is vaak ook zo. De website die je hebt gemaakt is te benaderen onder een voor jou gegenereerde url zoals: www.amazingwebsitebuilder.com/gebruikersnaam/sitenaam/. Daarnaast is de site voorzien van advertenties welke tonen dat jouw mooie site gemaakt is met de betreffende tool. Dit is natuurlijk erg mooie reclame. Als je een eigen url en geen reclame op je site wil zul je moeten betalen.

Doelgroep

De groep mensen die hier mee werken is gigantisch groot. Eigenlijk iedereen die niet teveel tijd en geld uit wil geven aan een website, en hem ook nog eens zelf willen kunnen bouwen en beheren, behoort tot de doelgroep. Deze diensten zijn uitermate geschikt voor ZZP’ers, kleinere ondernemingen, verenigingen, clubs, bands, enzovoort.

Voordelen

Goedkoop

In veel gevallen kan je helemaal gratis een site in elkaar sleutelen.
Betaal je 10 à 15 dollar per maand dan is het mogelijk om je eigen domein te koppelen en heb je geen advertenties op je site.

Gebruiksvriendelijk en snel

Deze pakketten zijn niet bedoeld voor techneuten, maar gemaakt en ontworpen voor mensen die totaal geen technische kennis hebben. Heldere iconische navigatie, goede hulpteksten en visuele drag 'n drop interfaces zorgen voor een goede gebruikerservaring voor velen. Als je een template hebt gevonden wat je mooi vindt, heb je in een uurtje al een aardige site gemaakt.

Apps!

Het mooie van deze website builders is dat er een ruime keuze is uit apps (ook wel widgets genoemd in sommige producten). Je kan hierbij denken een een fotogalerij, kalender, facebook comments, een menukaart enzovoort. Allemaal perfect werkend out of the box. Steeds meer van deze apps worden door externe partijen aangeleverd, compleet op maat voor eenvoudig gebruik in je websites.Bijvoorbeeld een kant en klare blog module van Tumblr of Blogger.

Nadelen

Beperkt

Omdat de workflow compleet is uitgestippeld, en is geoptimaliseerd voor één manier van werken, loop je al snel vast als je 'iets anders wil'. Het is echt roeien met de riemen die je hebt. Er is te kiezen uit een groot scala aan templates, features, widgets en stijlaanpassingen, maar daar blijft het dan ook bij. De creativiteit lijkt ver te zoeken als je maar 3 stijlen op een plaatje kan loslaten. Toch is dit voor veel mensen meer dan genoeg. "Wow, ik kan een schaduwrandje om mijn foto heen zetten!"

Niet geoptimaliseerd

De code die deze site builders genereren is niet zo netjes als dat we met de hand een website programmeren. Omdat het veelal 'draggen '& droppen' is, is de markup niet altijd even mooi. Dit heeft invloed op de performance, de vindbaarheid in zoekmachines, de schaalbaarheid, houdbaarheid en accessibility van de website.

Design first

Omdat er vanuit een template of een design wordt gewerkt, staat dit op de eerste plaats. Vormgegeven pagina's worden dus gevuld met content. Normaal werken we juist vanuit de content first methode. Content en functie komen voor vorm. Probeer dus vooraf te bepalen wat er op je site moet komen te staan, en daarna pas een thema te zoeken wat hierop aansluit.

'Verborgen' kosten

Omdat veel van deze diensten in de marketing gratis worden genoemd ga je daar ook vanuit. Pas nadat je tijd en moeite in je site hebt gestopt, kom je er achter dat je hem pas live kan zetten als je betaald. Lees dus even goed van te voren op de site van de website builder hoeveel je moet betalen en wat je daar allemaal voor krijgt.

Conclusie

Website builders zijn mooie applicaties. De jarenlange ontwikkeling werpt zijn vruchten af in de gebruiksvriendelijke edit-omgevingen. Maar uiteindelijk gaat het niet om de builders zelf maar om de sites die er mee geproduceerd worden. Deze sites zien er prima uit en de functionaliteit voldoet voor de meeste zelfstandigen en kleine ondernemingen. Een nette homepage, een informatieve productpagina en een werkend contactformulier heb je draaien in no-time.

Toch blijft de behoefte naar vakkundig maatwerk zeker bestaan. Zeker in een internet-landschap waar we overspoeld worden met sites en informatie, gaat kwaliteit boven kwantiteit voor de bezoeker. De technieken die in de website builders verwerkt zitten, zijn heel mooi maar lopen wel een stuk achter op de technieken die web designers en frontend developers kunnen gebruiken. Waar wij nu bezig zijn met responsive, door content gedreven sites, komen website builders nu met een statische html5 pagina. Hierdoor zullen wij als web-bouwers dan ook nooit zonder werk komen te zitten. Wij creeëren authentieke producten vanuit een bepaald doel en content, op basis van de laatste technieken en trends. Website builders kunnen alleen maar bij proberen te blijven, maar dat is nog een hele uitdaging.

Wat zijn jullie ervaringen met website builders? Laat hieronder je reactie achter.