icon blogAltijd iets te leren

Pentaho Community Meeting 2014

26-11-2014 door rwessel

Op 14, 15 en 16 november was de Pentaho community meeting 2014 in Antwerpen. Bedoelt voor Pentaho ontwikkelaars (CE en EE) is het de ontmoetingsplek voor Pentaho techneuten om ver af te dalen in technische diepten van het Pentaho ecosysteem.

Pentaho Community Meeting 2014

Deze zevende editie werd georganiseerd door de Belgische Pentaho partner know.bi en voor de meeting was de prachtige locatie Hof van Liere van de Universiteit van Antwerpen gevonden.

Nieuwe functionaliteiten

Tijdens Pentaho world is Pentaho 5.2 uitgekomen en deze nieuwe versie brengt op veel fronten vernieuwingen. Pedro Alves ging op die vernieuwingen in, de marketplace voor de baserver is vernieuwd en maakt onderscheidt in plugins met support van Pentaho en de community plugins. De hoeveelheid plugins groeit gestaag en daarom is er een maturiteitsmodel ontwikkeld die iedere plugin scoort:

 

 

BA server utils

Op de PDI marketplace is een nieuwe plugin verschenen, BA Server Utils, die via een combinatie van baserver api's allerlei interacties met de baserver mogelijk maakt. In combinatie met PDI zijn de mogelijkheden bijzonder krachtig.

Community Startup Tabs

Deze plugin (mede mogelijk gemaakt door sponsor Antonius ziekenhuis) is recent bijgewerkt en functioneert nu op baserver 5. De CST plugin maakt het mogelijk om op rol of user een persoonlijk startpunt binnen de baserver te maken, ook worden favorieten automatisch toegevoegd aan deze lijst.

Bootstrap

Bootstrap is een framework voor het ontwikkelen van responsive websites die schalen van desktop naar tablet en mobile. Ondersteuning is al sinds het begin van 5.x aanwezig, maar nu is het ook de default voor het maken CDE dashboards.

PDI telemetrie

PDI expert Jens Bleuel presenteerde “PDI/Kettle Telemetry”. Hij heeft een set aan transformaties gemaakt die een PDI project snel kunnen doorlichten op gebruik van veel voorkomende steps. Heel nuttig bij probleemoplossing maar ook voor een impactanalyse bij upgrade.

Phase

Roland Bouman deed zijn pet-project uit de doeken, Phase oftewel Pentaho Analysis Editor. Met deze nieuwe plugin voor de baserver is het mogelijk om schema's te bewerken direct vanuit de baserver. De complexe losstaande tool Pentaho Schema Workbench kan hiermee vervangen worden.  En Roland heeft ook heel bewust geprobeerd de interface minder complex en vol met opties te laten zijn. Phase is nog niet helemaal voltooid maar zal zeer binnenkort in de marketplace verschijnen.

Kettle sucks!

Matt Casters, rockstar ontwikkelaar van Pentaho data-integration, wist natuurlijk wel beter, PDI sucks helemaal niet zo erg, maar toch erkent ook hij dat software altijd beter kan. Hij ging daarom met het publiek in discussie om pijnpunten boven water te krijgen. Verschillende zaken werden genoemd, sommige esthetisch, klein of enkel “annoying”  (JNDI editor, OS x support, beheer van de kettle.properties file), andere veel groter en  fundamenteler (testsets ten behoeve van unit-testing, life cycle management). Alles kwam in Matt's grote aantekeningenboek, en hij drong er bij iedereen op aan om ook vooral alle dingen te blijven melden zodat het zichtbaar wordt en blijft voor Pentaho en de community.

#pcm14

De Pentaho Community Meeting 2014 liet zien dat de community rondom Pentaho alive & kicking is. De opensource aanpak werkt en spreekt uit alle initiatieven, veel ontwikkelwerk is per ommegaande als broncode beschikbaar via sites als github en bitbucket. De ontwikkeling van de marketplaces voor de baserver en kettle hebben daarbij als katalysator gefunctioneerd.