icon blogAltijd iets te leren

Vaarwel Hotmail

07-08-2012 door Sjoerd Dijkstra

We moeten vaarwel gaan zeggen tegen Hotmail. De webmaildienst wordt momenteel uitgefaseerd en Outlook.com komt er voor in de plaats. Vandaag heb ik toch ook maar even mijn Outlook.com id geclaimd.

Vaarwel Hotmail

Eens per week kijk ik even in mijn Hotmail inbox of er 'per ongeluk' iets nuttigs in terecht is gekomen. Toen ik dit vorige week deed kreeg ik zomaar de frisse interface van Outlook.com voor mijn kiezen... Wauw wat een rust!

Interface

De moderne interface voelt prettig aan. De "Metro-style" is aanwezig en zijn de lichtgewicht fonts doen wonderen. Het navigeren verloopt soepel en alles voelt snel en degelijk aan.

Het scherm is opgebouwd uit drie delen: links: zoeken & mappen, in het midden: berichten; en aan de rechter kant ruimte voor updates van contactpersonen en chat. Als je naast het logo klikt krijg je een menu te zien waarmee je naar je contactpersonen, agenda en SkyDrive kan navigeren. SkyDrive is de online (cloud) storage dienst die Microsoft aanbiedt. Hierop zijn grote bestanden te zetten die als bijlage kunnen dienen. Office bestanden zijn direct te openen online via Office Web Apps.

Eindelijk is er threaded conversatie in de Hotmail-vervanger te vinden. Iets waarmee Gmail jaren geleden een groot deel van het webmailpubliek mee heeft gewonnen.

 

Sociale integratie

Outlook.com is verbonden met Facebook, Twitter, LinkedIn, Google en Skype. Zo zie je statusupdates van relevante contactpersonen en kun je reageren op een mailtje van een collega via een Skype video call. Er begonnen ineens "oude" MSN-contacten te chatten: "Wat doe jij nou op MSN, dacht dat je dat niet meer deed!?" Dat zit er dus ook in verwerkt :) Door al deze kanalen, Office en SkyDrive te verweven met Outlook.com probeert Microsoft hun webmail dusdanig neer te zetten dat het een serieuze concurrent van Gmail gaat worden.

 

Naast het gelikte ontwerp en de social media integratie is er ook erg veel aandacht gegaan naar beveiliging en stroomlijning van mailverkeer. Zo worden nieuwsbrieven, mail van webshops en mail van contacten netjes gesorteerd zodat er meer overzicht ontstaat in je inbox.

Ik ben benieuwd wat de verdere ontwikkelingen zullen zijn van Outlook.com en of ik er in de toekomst weer meer gebruik van zal maken. Wat zijn jullie ervaringen met de preview van Outlook.com?