icon blogAltijd iets te leren

IBM WebSphere Message Broker

09-07-2012 door Jeroen Op den Kamp

Op 27 juni 2012 hield ik een presentatie over IBM WebSphere Message Broker v7.0 en v8.0 tijdens onze Competence meeting.

IBM WebSphere Message Broker

Op dit moment zijn veel van onze klanten bezig om de WebSphere Message Broker v6.x te upgraden naar de nieuwe versie. In deze presentatie zijn de belangrijkste wijzigingen en nieuwe functionaliteiten t.o.v. v6.x behandeld.

Het belangrijkste verschil tussen v6.x en v7.0 is eenvoudiger configuratie. Bij WMB v7.0 zijn de runtime componenten Configuration Manager (incl. Access Control List), User Name Server, Broker Database niet meer aanwezig. Je hoeft alleen het Broker component nog te installeren en configureren en indien aanwezig de User database. De Broker administratie security verloopt via WebSphere MQ en niet meer via de Access Control List.

 

 

Het belangrijkste verschil tussen v7.0 en v8.0 is eenvoudiger ontwikkeling. Bij WMB v8.0 is de ontwikkelomgeving aanzienlijk veranderd. De ontwikkelomgeving (de Toolkit) is opgesplitst in Application en Library. De Applicaties bevatten de hoofd-flows en de libraries de sub-flows, maar ook ESQL/Java modules. Een voordeel van libraries is dat ze los van de hoofd-flows ge-deployed kunnen worden. De hoofd-flow(s) hoeven dus niet opnieuw gecompileerd en ge-deployed te worden.

 

 

Daarnaast zijn er nog meer nieuwe functionaliteit/tools bijgekomen waardoor ontwikkelen nog gemakkelijker wordt waaronder een Data Format Description Language (DFDL) parser, een nieuwe grafische mapping tool, een nieuwe tool voor het testen van de message models, een Edit, Record en Replay mogelijkheid ter ondersteuning bij het testen of het oplossen van problemen.