icon blogAltijd iets te leren

Internet of Things - Developers Day 2014

04-06-2014 door Martin Visser

Een grote groep van vooral mannen komt bij elkaar in de Jaarbeurs Utrecht voor een hele dag vol met keynotes, API's, missies en zoektochten.

Internet of Things - Developers Day 2014

Van koeien die data versturen tot big data, van een waterkraan openen via je mobiele telefoon tot het aansturen van een LED kubus.
Van alles voor de serieuze ontwikkelaar en voor de hobbyist, lekker als geeks onder elkaar.

We starten de dag met een prima bak koffie en een muffin naar keuze om vervolgens de eerste keynote van Ron van Kemenade (CIO ING Global) gezamenlijk aan te horen. Een inspirerend verhaal over hoe IT binnen ING een grote rol speelt en hoe zij hierop inspelen. Zo heeft ING een hackathon gehouden en daaruit is onder andere een eerste opzet gekomen van internetbankieren via een smartwatch. Overigens komt er later dit jaar wederom een hackathon waarbij elke ontwikkelaar is uitgenodigd om 24 uur lang zich helemaal uit te leven.

De eerste keynote blijkt zo interessant dat hij zelfs uitloopt en we meteen doorgaan met de keynote van Max Cavalli (Principal sales consultant EMEA Java Sales Group Oracle) over embedded Java voor M2M. Met veel trots vertelt Max over de nieuwe releases van Java voor embedded devices en hoe dit in de toekomst steeds belangrijker gaat worden. Vrijwel elk apparaat kan namelijk wel Java draaien en voorspeld is dat er in 2020 50 miljard apparaten aan het internet gekoppeld zitten. Een fantastisch moment dus om hier nu al mee aan de slag te gaan. Kort wordt de concurrentie tussen Google en Oracle genoemd, maar Max mag hier niets over zeggen. Hadden we toch bijna sensatie in de zaal.


Ook de tweede keynote loopt uit, waardoor we maar net tijd hebben om een bak koffie te scoren en snel nog een muffin achterover te gooien. Het is tijd voor het opsplitsen van de groep om een keuze te maken uit verschillende presentaties, hands-on's en zoektochten. Ik kies voor een "Hands on" van Gerrit Grünwald: Sensor networks with Java. Gerrit neemt ons mee in zijn wife-compatible oplossing voor het monitoren van de temperaturen in zijn huis en het aansturen van de verwarming, airco en zelfs de ramen. Zijn uitgangspunt is om alles te programmeren in Java, maar dat blijkt niet de goedkoopste oplossing voor elk probleem. Het uiteindelijke ontwerp bestaat uit een set van XBee's, Raspberry Pi's en een GUI gemaakt met JavaFX. Via MQTT en XMPP hangt hij alles aan elkaar om zo te kunnen "praten" met zijn systeem en alles te sturen en te monitoren. Een mooi staaltje hobbyen.

Lunch...

Hendrik Blokhuis (Cisco Systems) vertelt ons met veel enthousiasme over wat er allemaal mogelijk is. Hij sponsort bijvoorbeeld iemand in Kenia en zij kan 's ochtends inloggen op het internet om een kleur te geven aan een LED-lamp die bij Hendrik thuis staat om te laten zien hoe het met haar gaat. Deze LED-lamp heeft meer geheugen dan de eerste computers en vermoedelijk meer rekenkracht dan de eerste Apollo missies. Sommige koeien versturen 100MB aan data per jaar en er is een boom met ruim 3000 volgers. Waar gaat het heen met deze wereld?! Niemand weet het, maar Hendrik moedigt iedereen aan gewoon nieuwe uitdagingen aan te gaan. Probeer zoveel mogelijk kinderen aan het ontwikkelen te krijgen, want zoals eerder gezegd zijn er over ruim 5 jaar per inwoner op aarde meer dan 6 apparaten aangesloten op het web.

Ik vervolg mijn dag met een zoektocht naar het bouwen van een LED kubus. Arjan Lamers laat zien hoe hij dit heeft opgepakt samen met zijn vader. Pa zorgt voor de hardware en Arjan voor de software. En zoals Arjan zei toen de kubus voor het eerst aangesloten werd en het niet correct deed: "it's the hardware because I don't make mistakes in my software". Maar vader en zoon hebben het toch mooi voor elkaar gekregen. Als demonstratie laat hij zien dat hij nu Snake in 3D kan spelen op de kubus, wie wil dat nou niet? Ook je eigen patronen ingeven via het internet is mogelijk, met zoiets moois kom je bijna niet meer aan werken toe.

Snel een drankje scoren, we moeten verder...

Mijn laatste presentatie van de dag wordt gegeven voor Agustin Pelaez (Cofounder of Ubidots). Ubidots heeft een systeem om een IoT applicatie te maken in minder dan 10 minuten. Alhoewel dit vooral een commercieel praatje is, laat hij wel leuk zien dat je bijvoorbeeld de waterhoogte kan meten en een kraan kan bedienen door je mobiele telefoon te draaien. Een ander voorbeeld is een watermeter in een plantenbak. Met hun systeem kan er bijvoorbeeld een berichtje uitgaan naar de luie mens om te melden dat de plant water heeft. Wat wil je nou nog meer in deze drukke wereld?

We sluiten af met een hapje en een drankje. Ik heb me prima vermaakt.