icon blogAltijd iets te leren

Plone, 10 jaar alive and kicking!

24-10-2012 door Jan Murre

Van 10 t/m 12 oktober vond in het Arnhemse Musis Sacrum de jaarlijkse internationale Plone conference plaats in Music Sacrum. Voorafgaand aan de conferentie waren twee trainingsdagen georganiseerd. Na afloop was er op zaterdag en zondag een tweedaagse Sprint.

Plone, 10 jaar alive and kicking!

Getuige het grote aantal enthousiaste gebruikers en ontwikkelaars is Plone een gezonde 10-jarige. Er waren meer dan 30 nationaliteiten vertegenwoordigd. Uiteraard veel Europeanen en Amerikanen, maar ook Japanners, Argentijnen, Zuid-Afrikanen en Brazilianen.

Het aanbod van de talks was breed en gevarieerd en passend bij een CMS dat inmiddels redelijk "battle-hardened" is. Naast de keynotes waren er praatjes over hosting, nieuwe en bestaande producten, internationalisatie (i18n), case-studies, content-migraties en uiteraard Deco, de verbeterde nieuwe user-interface die onderdeel van Plone 5 moet gaan worden.

En natuurlijk veel ontmoetingen in de 'wandelgangen'. Gebruikers en (core-)developers die elkaar normaal alleen on-line treffen grijpen de kans aan om de banden weer aan te halen. Dit gaat uiteraard door tot in de kleine uurtjes.

Elke dag wordt afgesloten met zgn. Lightning Talks. Een fenomeen dat is ontstaan in de Python/Plone-wereld en dat altijd een groot succes is.

Sprekers krijgen exact 5 minuten om een praatjes te houden over een Plone-gerelateerd onderwerp dat hen na aan het hart ligt. Een lokale conferentie die ze gaan organiseren, een product dat ze hebben ontwikkeld en dat ze willen demo-en, of een ideetje dat ze willen pluggen.

Lightning Talks zijn vaak het hoogtepunt van de dag en een goede manier om aan het einde van een lange vermoeiende dag de sfeer er nog even goed in te krijgen.

De Sprint na afloop van de conferentie werd erg goed bezocht. Ruim 100 ontwikkelaars droegen hun steentje bij aan Plone door het verder ontwikkelen van de core van Plone, add-on producten, documentatie, (unit)tests etc.

Het feit dat zoveel conferentiebezoekers bleven voor de Sprint toont aan dat Plone een echt community open-source product is. Het is
bemoedigend om te zien dat zoveel mensen, sommigen daadwerkelijk al voor het 10e jaar, bereid zijn hun tijd te investeren in Plone.

Ikzelf heb tijdens de Sprint een steentje bijgedragen aan de verbetering van Templer (voorheen ZopeSkel), een scaffolding-tool om snel en reproduceerbaar nieuwe (Plone) projecten te kunnen starten.