icon blogAltijd iets te leren

Python in een Enterprise omgeving, waarom niet?

16-07-2012 door Jan Murre

Begin juli bezocht ik de Europython conferentie in Florence. Duidelijk is dat Python aan een gestage opmars bezig is. Python is al jarenlang uitstekend geschikt voor gebruik in de Enterprise omgeving. Steeds meer wordt het daar nu ook daadwerkelijk met succes toegepast.

Python in een Enterprise omgeving, waarom niet?

Opmars

De dynamische programmeertaal python bestaat al geruime tijd. De Nederlander Guido van Rossum die alweer vele jaren in de VS woont, en momenteel voor Google werkt, startte in 1998 met de ontwikkeling ervan. De taal heeft sindsdien een gestage opmars gekend. Geen opgeblazen hype-cycle, maar een stabiele en gezonde groei, getuige ook het feit dat python tweemaal de "TIOBE Programming Language of the Year award" in de wacht sleepte.

 

 

Serieuze toepassingen

Lange tijd werd python gezien als een veredelde scripttaal, die zich niet kon meten met de serieuze enterprise talen als Java en C++. Echter, door de toegankelijkheid en elegantie van de taal kan er zeer efficiënt mee worden gewerkt. Vooral in de webwereld, m.n. die van de explosief groeiende organisaties als Instagram, Pinterest etc., waar time-to-market van zeer groot belang is, zijn python en de geassocieerde web-frameworks als Django daarom erg populair.

Enterprise

Op de Europython conferentie, die de laatste jaren flink in de lift zit qua bezoekersaantallen, zijn in toenemende mate ook verhalen te beluisteren over toepassing van python in bijvoorbeeld de financiële sector.

 

En voor wie nog twijfelt over de schaalgrootte die python aankan, de website met verreweg de grootste bezoekersaantallen ter wereld, namelijk YouTube, is een 100 % python oplossing.