icon blogAltijd iets te leren

Review: Inspireconf 2012

14-12-2012 door Sjoerd Dijkstra

Ready to Inspire oftewel inspireconf was dit jaar dan eindelijk een feit. Een inspirerende conferentie over design, typografie en code. Als snel bleek dat deze niet eens als losse zaken gezien mogen worden. Web craftsmanship, echte ambacht, daar ging het over. Designers en developers moeten meer samenwerken voor betere resultaten, en door echt vanuit content te designen raken we onze gebruikers niet kwijt.

Review: Inspireconf 2012

Craftmanship

Het blijft moeilijk voor onze klanten en zelfs collega’s om in te schatten en te snappen wat ons werk precies inhoud. ‘Development’ is iets met code, en dingen laten werken. ‘Design’ is iets met plaatjes maken, zodat we weten hoe ‘het’ eruit komt te zien.

Bij een timmerman, legde Owen Gregory uit, ligt er zaagsel op de vloer, hangen er hamers en zagen aan de muur en kunnen we ons indenken hoeveel werk het is om een mooie tafel in elkaar te zetten. Voor deze ambacht zijn we bereid te betalen, zeker omdat we weten dat een vakman de tafel met zijn handen heeft gemaakt.

Maar, wij werken ook met onze handen. We typen, we tekenen, we klikken. Computers zijn ons moderne gereedschap en we lossen problemen op van mensen doormiddel van vakkundig maatwerk.

 

Samenwerken

Een aantal presentaties lieten zien dat je door samenwerken veel verder kan komen dan door alleen aan het werk te gaan. Vaak is het zo dat er een idee is waarvoor een informatie-architectuur wordt opgezet. Vervolgens komt er een design wat daarna wordt gebouwd door developers.

Cindy Chastain liet zien dat door developers mee te laten denken in het design-proces veel betere ontwerpen en dus een beter eindproduct wordt behaald.

Deze visie werd tevens in de workshop van Derek Featherstone bevestigd. Hier liet hij zien dat door de opbouw van code te matchen met de visuele ervaring, de code veel logischer en mooier in elkaar zat dan ervoor. “Create meaning by meaningfull sequence”.

Content en gebruikers, daar gaat het om!

Door diverse sprekers werd er gesproken over het ‘content first’ principe. We moeten onze ontwerpen nog meer vanuit de behoefte van de doelgroep gaan opbouwen, en die behoefte is content. Daarvoor komen ze naar de site of applicatie toe. De rest is eigenlijk bijzaak, of zelfs “bullshit” zoals Brad Frost verkondigde.

Als onze designs, content niet op de eerste plek zetten dat doen de gebruikers dat zelf wel, toonde Jeffrey Zeldman ons. Diensten als Readability, Instapaper, Flipboard en Pocket zijn daar voorbeelden van. Deze tonen alleen de content van sites en vaak ook nog op de manier dat de gebruiker dit prettig vind.

Gelukkig zorgen de opkomst van responsive en mobiel design ervoor dat er weer meer gedacht vanuit content en de gebruiker. Door dit door te zetten, en niet terug te vallen op oude gewoontes, kunnen we ervoor zorgen dat onze gebruikers een internet krijgen zoals het bedoeld is. Tim Brown van Typekit verkondigde zelfs de methode 'Type first'. Content is voor het grootste deel tekst, laten we daar dan ook mee beginnen.

Conclusie

Ready to Inspire doet zijn naam eer aan. Tijdens diverse gesprekken met bezoekers van de conferentie en workshops, werd benadrukt dat niet alleen ik geïnspireerd werd. Zoveel indrukken en zoveel manieren waarop we onze ambacht beter kunnen uitvoeren. Waar moeten we beginnen?

Het web evalueert non-stop. Zelfs de sprekers weten niet waar het web heen zal gaan, we kunnen alleen maar proberen bij te blijven. Stukje bij beetje zullen we al deze en nieuwe kennis moeten gaan doorvoeren in onze projecten, om zo onze eigen bijdrage te geven aan het altijd veranderende web.

Bedankt en tot volgend jaar!

Sjoerd Dijkstra